What happened?
Aja nu får ja ta o sluta klaga på mig själv ett tag o byta ämne :3 Soom tex att jag ska till London på Torsdag! *woot woot* Ska gå på konsert med syrran på Never shout Never, shoppiing (även om jag alltid endast går runt o snålar haha) och YO!Sushi~ <3 *omnom nom* Vem vet, jag kanske lägger upp ett par bilder här senare :D
Aja nu så ska jag gå ner och äta middag, sushiii! haha förvånande (*ehum nope*)
//Emmi
Okonomiyaki - お好み焼き
Idag när jag kom hem från stallet var jag verkligen sugen på Okonomiyaki till lunch, så jag tänkte att jag kunde lägga upp receptet här på bloggen också när jag ändå höll på ^^
Okonomiyaki brukar översättas som "japansk pannkaka", anledningen till att man kallar den det är nog eftersom att okonomiyakin delvis görs utav en smet som liknar pannkakssmet. (Det är vad jag tror iaf) Ordet "okonomiyaki" betyder uuungefär "ditt val (av ingredienser)" och "stekt" så det blir typ "som du vill ha det,stekt (pannkaka)" (typ haha xD)
Det finns två former utav okonomiyaki: "Hiroshima" eller "Osaka" okonomiyaki. Hiroshima-versionen görs utav att man "staplar" ingredienserna på varandra medans Osaka-versionen görs genom att man mixar ner alla ingredienserna i en speciell smet.
Det bästa jag vet med okonomiyakin är att den är otroligt god och mättande oavsätt (i princip) vad man använder för ingredienser till, lite som när man gör en omelett; man lägger i det man har hemma :P
Jag gör alltid Osaka versionen, eftersom jag tycker att det är lättast :)
Dock så brukar "riktig" Osaka-okonomiyaki smeten alltid innehålla riven "yamaimo/nagaimo": en slags jamrot(?) Den rivna roten blir extremt klibbig, liknar lite som slime i konsistensen, vilket gör smeten tjock när man häller i det.
(länk om roten, på engelska:http://en.wikipedia.org/wiki/Dioscorea_opposita)
Jag brukar inte använda det, mest för att det inte finns att köpa här i närheten. Sen så har jag även hört att det är många som kan få allergiska reaktioner utav den :P Så istället har jag modifierat mitt recept och ersatt det rivna jamroten med ägg :)
Recept för Okonomiyaki 2 pers:
Smeten:
* 1,5 dl mjöl
* ca 2 dl vatten (elr buljong för extra smak)
* 2~3st ägg
* 1tsk bakpulver
* + salt o peppar
Innehåll:
* 2~3 stora vitkålsblad, fint strimlade
* Övriga ingredienser som du gillar, ex extra ägg, skinka,potatischips,lök m.m Du kan även lägga i saker som bacon eller kyckling/bläckfisk/räkor men se till att de är förkokta/stekta innan!!
Påläggs förslag:
* Okonomiyaki sås eller söt barbeque sås & mayonnaise
* +Bonitoflingor och "aonori-pulver" eller
* + finhackad salladslök
(välj själv! ;) )
Gör så här:
1. Blanda alla ingresienser för smeten i en stor skål, smeten ska vara ganska trögflytande så tillsätt mer/mindre mjöl eller vatten om du behöver, eller ett extra ägg.
2. Strimla kålen och lägg i smeten. Förbered alla andra ingredienser du vill ha i, hacka dem i lagom stora mumsbitar och stek/koka dem i förväg om det behövs. Lägg sedan i smeten och rör om så att allt täcks utav smeten.
3. Olja en stor stekpanna och sätt på medel värme. Häll smeten i pannan så att det bildas en stor rund ca 0,5-1cm tjock pannkaka. Stek i ca 5 min eller tills gyllende brun. Vänd på pannkakan.
(Det lättaste brukar vara att ta två stekspadar när man vänder den, men det är upp till dig.)
4. När du vänt på pannkakan lägg då över ett lock och låt sedan steka i ytterligare 5 min. Ta sedan bort locket och vänd på pannkakan igen. Pensla på ev sås och lägg på andra pålägg på din Okonomiyaki.
5. Servera medans varm! :D
*Okonomiyaki är definitivt värt att pröva, det är sååå~ gott!<3*
(Min okonomiyaki jag gjorde till lunch, toppad med BBQ sås, mayo och hackad salladslök*mmmm*)
//Emelie
The Basics: Miso みそ
Miso soppa vet nog många vad det är för något, man får det nästan alltid vid sidan om när man äter/beställer sushi. Jag tycker att miso soppa är riktigt riktigt gott och det gör många utav mina kompisar också. Däremot så finns det också många som inte ens vet vad miso soppa är gjord på eller hur man kan göra det själv hemma. Så här kommer lite fakta som kan va bra o veta ;)
Man gör miso soppa på dashi och miso pasta. Miso pastan görs på olika ingredienser så som sojabönor, olika råg/vete och ris, salt m.m som sedan får jäsa. Miso pasta finns i många olika färger, alla har olika smaker beroende på hur ljus/mörk pastan är och beroende på vilka ingredienser man använt. Det brukar vara så att desto ljusare pastan är, desto mildare och sötare smak och desto mörkare den är, blir den mer salt och får en mer intensiv smak.
Man måste inte göra miso soppa genom att koka upp dashi och tillsätta miso pasta, eftersom det kan ta en ganska lång stund beroende på vad man tar i och hur man vill att den ska smaka osv. Utan miso finns även i "instant pack" som man snabbt löser upp i kokande vatten - så får man härlig,varm, god miso soppa inom 1 min! Vissa tycker att det inte är lika gott som hemgjord, men jag tycker att det är mist lika gott ^^ <3
Om man vill pröva något lite annorlunda än det "traditionella receptet" så kan man göra en vanligt sats med miso soppa, men pröva nu istället att ta i lite annorlunda ingredienser tex - lök och potatis, gräslök och tofu, inari bitar, svamp m.m
Nästan vad som helt smakar gott i miso soppa, bara testa vilka extra ingredienser du tycker om att ta i - så kan du få fram ett eget recept på en helt unik miso soppa ^^
Dessutom! Man kan använda miso pasta till så mycket annat än bara miso soppa; man kan använda det tíll att göra dressing för ex fisk, man kan använda det som smaksättning till andra sorter soppor som tex till ramen nudlar eller så kan man göra en härlig miso dressing/dippsås :) Det är bara att experimentera lite granna!
//Emmi
Lunch e goott~
Sitter o äter min favvo lunch- nudlar! :D<3 Hittade de här nudlarna i en asiatisk butik inne i Gbg, man ser nog inte vad det står på paketet på bilden eftersom jag tog med min mobil men det här e "kimchi ramyun" dvs koreanska kimchi nudlar - jääättegoda! ^^ de var väldigt starka, men Goa ändå :) Perfekt lunch! Tänker alltid på Simon and Martina när jag äter såna här nudlar xD
Aja nu ska jag iväg in till kba på konsten tsm med mina kompisar ^^
//Emmi
The Basics:Dashi - 出汁



Ingredienser:
- Vatten 1L
- Konbutång ca 10cm lång
- Bonito flingor ca 20g
- Börja med att torka av konbu tången med en lätt fuktad trasa eller pappers bit.
- Lägg konbu tången i vattnet och låt dra i ca 20 min (man måste inte göra så men jag brukar det)
- Häll över vattnet + konbun i en kastrull, sätt kastrullen på spisen och slå på hög värme. Innan vattnet börjar koka, dvs när det börjar komma bubblor från bottnen ta då ur tången.
- Så fort du tatt ur tången - häll i bonito flingorna. Stäng av värmen och låt bonito flingorna dra i vattnet i ca 3-5min.
- Sila buljongen genom en sil med en bit hushållspapper till en skål. Klart!
November kväll~
- 500g pumpakött (men man kan använda mer, det gjorde jag..)
- 1 stor gul lök
- 1 sötpotatis (om man inte tycker om sötpotatis kan man använda 2 potatisar ist, men då får man inte en lika orange soppa.)
- 1 stor morot
- 2 vitlöks klyftor
- 1 L grönsaksbuljong (elr kyckling, det e gott det me :3)
- 1/2 ~ 1 dl matlagningsgrädde
- lite sweet-chilli sås
- + olivolja och salt&peppar
- Skär bort pumpa skalet och hacka köttet i bitar, skala de andra grönsakerna och gör samma sak. Försök att ha jämn storlek så att de tar lika lång koktid för alla grönsaker.
- Stek alla grönsaker i lite olivolja i en djup kastrull på låg värme i ett par min.
- Häll sedan i grönsaksbuljongen och koka upp med locket på. Låt koka i ca 20 min, eller tills alla grönsaker är helt mjuka.
- Ställ undan kastrullen från värmen och mixa soppan i kastrullen med en stavmixer tills soppan är helt slät. ( man kan använda en vanlig mixer såklart också :P)
- Häll i matlagningsgrädden, sweet-chilli sås (ta så mkt som du tycker blir gott^^) och krydda med salt och peppar. Rör om ordentligt och servera!


