What happened?

AAAAAAAH! jag e skitkass på det här. Jag fattar inte hur folk kan komma ihåg att skriva nya inlägg varje dag. Själv glömmer jag det heeela tiden hehe he hee... ^^" Fasen jag hade för mig att ett av mina nyårslöften var att komma igång med min blogg lite bättre - va hände med det? -.- Aja whatever det får väl bli som det blir nu när vi har mycket att göra i skolan (*ehum* ja faktiskt) meeeeeeeeeeeh va jobbigt D;

Aja nu får ja ta o sluta klaga på mig själv ett tag o byta ämne :3 Soom tex att jag ska till London på Torsdag! *woot woot* Ska gå på konsert med syrran på Never shout Never, shoppiing (även om jag alltid endast går runt o snålar haha) och YO!Sushi~ <3 *omnom nom* Vem vet, jag kanske lägger upp ett par bilder här senare :D

Aja nu så ska jag gå ner och äta middag, sushiii! haha förvånande (*ehum nope*)






//Emmi

Okonomiyaki - お好み焼き

Idag när jag kom hem från stallet var jag verkligen sugen på Okonomiyaki till lunch, så jag tänkte att jag kunde lägga upp receptet här på bloggen också när jag ändå höll på ^^

Okonomiyaki brukar översättas som "japansk pannkaka", anledningen till att man kallar den det är nog eftersom att okonomiyakin delvis görs utav en smet som liknar pannkakssmet. (Det är vad jag tror iaf) Ordet "okonomiyaki" betyder uuungefär "ditt val (av ingredienser)" och "stekt" så det blir typ "som du vill ha det,stekt (pannkaka)" (typ haha xD)
Det finns två former utav okonomiyaki: "Hiroshima" eller "Osaka" okonomiyaki. Hiroshima-versionen görs utav att man "staplar" ingredienserna på varandra medans Osaka-versionen görs genom att man mixar ner alla ingredienserna i en speciell smet.

Det bästa jag vet med okonomiyakin är att den är otroligt god och mättande oavsätt (i princip) vad man använder för ingredienser till, lite som när man gör en omelett; man lägger i det man har hemma :P
Jag gör alltid Osaka versionen, eftersom jag tycker att det är lättast :)
Dock så brukar "riktig" Osaka-okonomiyaki smeten alltid innehålla riven "yamaimo/nagaimo": en slags jamrot(?) Den rivna roten blir extremt klibbig, liknar lite som slime i konsistensen, vilket gör smeten tjock när man häller i det. 
(länk om roten, på engelska:http://en.wikipedia.org/wiki/Dioscorea_opposita)
Jag brukar inte använda det, mest för att det inte finns att köpa här i närheten. Sen så har jag även hört att det är många som kan få allergiska reaktioner utav den :P Så istället har jag modifierat mitt recept och ersatt det rivna jamroten med ägg :)

Recept för Okonomiyaki 2 pers:

Smeten:
* 1,5 dl mjöl
* ca 2 dl vatten (elr buljong för extra smak)
* 2~3st ägg
* 1tsk bakpulver
* + salt o peppar
Innehåll:
* 2~3 stora vitkålsblad, fint strimlade
* Övriga ingredienser som du gillar, ex extra ägg, skinka,potatischips,lök m.m Du kan även lägga i saker som bacon eller kyckling/bläckfisk/räkor men se till att de är förkokta/stekta innan!!
Påläggs förslag:
* Okonomiyaki sås eller söt barbeque sås & mayonnaise
* +Bonitoflingor och "aonori-pulver" eller
* + finhackad salladslök
(välj själv! ;) )

Gör så här:
1. Blanda alla ingresienser för smeten i en stor skål, smeten ska vara ganska trögflytande så tillsätt mer/mindre mjöl eller vatten om du behöver, eller ett extra ägg.
2. Strimla kålen och lägg i smeten. Förbered alla andra ingredienser du vill ha i, hacka dem i lagom stora mumsbitar och stek/koka dem i förväg om det behövs. Lägg sedan i smeten och rör om så att allt täcks utav smeten.
3. Olja en stor stekpanna och sätt på medel värme. Häll smeten i pannan så att det bildas en stor rund ca 0,5-1cm tjock pannkaka. Stek i ca 5 min eller tills gyllende brun. Vänd på pannkakan.
(Det lättaste brukar vara att ta två stekspadar när man vänder den, men det är upp till dig.)
4. När du vänt på pannkakan lägg då över ett lock och låt sedan steka i ytterligare 5 min. Ta sedan bort locket och vänd på pannkakan igen. Pensla på ev sås och lägg på andra pålägg på din Okonomiyaki.
5. Servera medans varm! :D
*Okonomiyaki är definitivt värt att pröva, det är sååå~ gott!<3*

                          
(Min okonomiyaki jag gjorde till lunch, toppad med BBQ sås, mayo och hackad salladslök*mmmm*)

//Emelie


The Basics: Miso みそ

Miso soppa vet nog många vad det är för något, man får det nästan alltid vid sidan om när man äter/beställer sushi. Jag tycker att miso soppa är riktigt riktigt gott och det gör många utav mina kompisar också. Däremot så finns det också många som inte ens vet vad miso soppa är gjord på eller hur man kan göra det själv hemma. Så här kommer lite fakta som kan va bra o veta ;)

Man gör miso soppa på dashi och miso pasta. Miso pastan görs på olika ingredienser så som sojabönor, olika råg/vete och ris, salt m.m som sedan får jäsa. Miso pasta finns i många olika färger, alla har olika smaker beroende på hur ljus/mörk pastan är och beroende på vilka ingredienser man använt. Det brukar vara så att desto ljusare pastan är, desto mildare och sötare smak och desto mörkare den är, blir den mer salt och får en mer intensiv smak.
       
Man måste inte göra miso soppa genom att koka upp dashi och tillsätta miso pasta, eftersom det kan ta en ganska lång stund beroende på vad man tar i och hur man vill att den ska smaka osv. Utan miso finns även i "instant pack" som man snabbt löser upp i kokande vatten - så får man härlig,varm, god miso soppa inom 1 min! Vissa tycker att det inte är lika gott som hemgjord, men jag tycker att det är mist lika gott ^^ <3

Om man vill pröva något lite annorlunda än det "traditionella receptet" så kan man göra en vanligt sats med miso soppa, men pröva nu istället att ta i lite annorlunda ingredienser tex - lök och potatis, gräslök och tofu, inari bitar, svamp m.m
Nästan vad som helt smakar gott i miso soppa, bara testa vilka extra ingredienser du tycker om att ta i - så kan du få fram ett eget recept på en helt unik miso soppa ^^ 
        
Dessutom! Man kan använda miso pasta till så mycket annat än bara miso soppa; man kan använda det tíll att göra dressing för ex fisk, man kan använda det som smaksättning till andra sorter soppor som tex till ramen nudlar eller så kan man göra en härlig miso dressing/dippsås :) Det är bara att experimentera lite granna!

//Emmi


Lunch e goott~

Sitter o äter min favvo lunch- nudlar! :D<3 Hittade de här nudlarna i en asiatisk butik inne i Gbg, man ser nog inte vad det står på paketet på bilden eftersom jag tog med min mobil men det här e "kimchi ramyun" dvs koreanska kimchi nudlar - jääättegoda! ^^ de var väldigt starka, men Goa ändå :) Perfekt lunch! Tänker alltid på Simon and Martina när jag äter såna här nudlar xD
Aja nu ska jag iväg in till kba på konsten tsm med mina kompisar ^^

//Emmi


The Basics:Dashi - 出汁

Först o främst - jag har verkligen blivit jättedålig på att uppdatera bloggen.. Men så jag tänkte att nu när jag ändå ligger här hemma och e sjuk, kan jag gå igenom lite viktiga basics :)

Som rubriken säger - dashi. Dashi är japansk buljong. Den är lätt och göra, den är extremt viktig i det japanska köket och är grunden i flera rätter så som soppa, stuvningar, såser, nudelrätter m.m. Den vanligaste dashin är gjord på konbu (en slags tång som är mörkt grön, som jag tycker luktar lite lakrits haha) och Bonito flingor (flingor av rökt Bonito fisk) Men det finns även andra sorters dashi såsom "vegetarisk" dashi som bara e gjord på konbu, eller "fisk dashi" som e gjord på torkade sardiner och kombu. Självklart finns det fler sorter av dashi än bara de få som jag nämnde här, precis såsom vi har kött,fisk,grönsaksbuljong m.m.
Det vanligaste sättet man brukar göra dashi på är genom att man kokar ingredienserna i en kastrull i viss ordning, koka upp och sedan sila allt ihopa. Färgen ska helst vara lite bärnstens färgad om man har gjort den "rätt" men samtidigt så bestämmer man själv hur smaken ska vara och då kan färgen ändras lite granna.
Dashi finns även i pulver form som man löser upp i varmt vatten.

Om man ska beskriva smaken på dashi kan jag säga att den (enligt min åsikt) smakar knappt någonting. Jag kommer ihåg första gången jag gjorde dashi hemma. Jag var extremt förväntansfull  och längtade på att få se hur det smakade. Haha blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Först o främst tyckte jag att det luktade konstigt (sen så failade jag lite granna för det var första gången men ändå)  sen så när jag väl smakade på den, efter det att mina föräldrar kommit ner och ropade "va fasen håller du på med det luktar ju i hela huset, xD" så smakade det i början bara vatten men sen kom den där lite underliga rökiga smaken, som jag sedan så småningom började gilla. Dashi i sig smakar inte särskilt mycket, men tillsammans med soja, lite kryddor och grönsaker/kött som får sjuda i soppan blir det jättegott!!
Konbu paket (bilder fr Google)

Bonito flingor
Dashi buljong pulver
Dashi recept:
Ingredienser:
  • Vatten 1L
  • Konbutång ca 10cm lång
  • Bonito flingor ca 20g
Gör så här:
  1. Börja med att torka av konbu tången med en lätt fuktad trasa eller pappers bit.
  2. Lägg konbu tången i vattnet och låt dra i ca 20 min (man måste inte göra så men jag brukar det)
  3. Häll över vattnet + konbun i en kastrull, sätt kastrullen på spisen och slå på hög värme. Innan vattnet börjar koka, dvs när det börjar komma bubblor från bottnen ta då ur tången.
  4. Så fort du tatt ur tången - häll i bonito flingorna. Stäng av värmen och låt bonito flingorna dra i vattnet i ca 3-5min.
  5. Sila buljongen genom en sil med en bit hushållspapper till en skål. Klart!
Dagens tips: Om du ska göra dashi tänk på att inte göra i för stor mängd- dashi är bäst att använda under samma dag du gjort den.

November kväll~

Inte långt kvar till jul änna... :P
Igår efter att jag hade vart iväg på ridning bestämde jag mig för att laga ngt värmande gott :3 Nu på sen hösten kan man se i butikerna att "höstskörden" har lastats in. Massor av nötter,svampar olika rotfrukter och såklart PUMPOR :D<3 Jag ääälskar halloween (lite sent att skriva om det nu, var ju ett tag sen halloween var, men iaf)
Personligen tycker jag att det är fortfarande jättekul att dekorera lite extra hemma och karva ur pumpor som man sedan ställer ut vid dörrarna för att lysa upp i mörkret. Dock så tycker jag att det är lite tråkigt att vi oftast bara använder de pumpor man hittar i butikerna endast som dekorationer :P Men i och för sig så tycker jag inte att de stora pumporna man brukar köpa för att göra lyktor utav är särskilt goda till att använda till något annat än det... Däremot så är "butternut squash/pumpa" jättegod att använda som "matpumpa" ^^
I japan använder man pumpa mycket oftare än här i sverige och de odlar året runt. Det finns jäääätte många olika roliga recept med pumpa: "pumpa kaka" "stuvad pumpa" och ja till och med "pumpa pudding" :P Inte så svårt att märka att de tycker mycket om pumpa haha ^^ ( o det här e bara ett par få exempel på alla recept xD)
Fast så vitt jag vet så brukar man mest använda en pumpa kallad "kabocha" som har mörkt grönt skal med mörkt gult fruktkött innuti. ( sök på google vettja ;) )
Iaf så för att göra ngt lite annorlunda gjorde jag pumpasoppa! :D Jag använde en stor butternut pumpa i det här receptet, och det blev jätte gott! Även om man kan tycka att det låter lite skumt så har soppan ändå en härlig orange färg, smakar lite sött från pumpan men är ändå krämig och matig. Definitivt värt att pröva om man vill smaka på något lite annorlunda! :D
Recept för Pumpa soppa 4pers:
  • 500g pumpakött (men man kan använda mer, det gjorde jag..)
  • 1 stor gul lök
  • 1 sötpotatis (om man inte tycker om sötpotatis kan man använda 2 potatisar ist, men då får man inte en lika orange soppa.)
  • 1 stor morot
  • 2 vitlöks klyftor
  • 1 L grönsaksbuljong (elr kyckling, det e gott det me :3)
  • 1/2 ~ 1 dl matlagningsgrädde
  • lite sweet-chilli sås
  • + olivolja och salt&peppar
Gör så här:
  1. Skär bort pumpa skalet och hacka köttet i bitar, skala de andra grönsakerna och gör samma sak. Försök att ha jämn storlek så att de tar lika lång koktid för alla grönsaker.
  2. Stek alla grönsaker i lite olivolja i en djup kastrull på låg värme i ett par min.
  3. Häll sedan i grönsaksbuljongen och koka upp med locket på. Låt koka i ca 20 min, eller tills alla grönsaker är helt mjuka.
  4. Ställ undan kastrullen från värmen och mixa soppan i kastrullen med en stavmixer tills soppan är helt slät. ( man kan använda en vanlig mixer såklart också :P)
  5. Häll i matlagningsgrädden, sweet-chilli sås (ta så mkt som du tycker blir gott^^) och krydda med salt och peppar. Rör om ordentligt och servera!
//Emmi

Första inlägget! ~

Hellu~ välkommen till min nya blogg! ^^ (*yaaay*)
På den här bloggen kommer jag att lägga upp lite allt möjligt, men först o främst recept och tips om japansk matlagning som jag älskar att hålla på med. C:
Okaj så lite kort då om varför jag startade den hära bloggen:
Själv har jag alltid varit lite av en "japan nörd", jag älskar J-Pop (vocaloid bland annat) jag pluggar japanska på fritiden och typ ja.. gör allt som har med Japan att göra haha ^^" Hoppas bland annat att jag ska kunna åka som utbytesstudent till japan om några år ~<3
Men i vilket fall så har alltid det jag älskat mest varit att laga japansk mat. ( och all annan matlagning över huvud taget också ) Jag älskar att laga allt ifrån tradiotinella japanska rätter till "västerlänsk" mat med en japansk twist ;)
Såå tillslut bestämde jag mig för att starta en blogg där jag kan lägga upp alla recept (inkl mina helt egna :3 ) och dela med mig utav dem till resten av världen haha :D Dock så vet jag inte hur ofta jag kommer att hinna updatera menmen jag ska försöka o se till att det iaf blir någon gång i veckan eller så~
//Emelie

RSS 2.0