Okonomiyaki - お好み焼き
Idag när jag kom hem från stallet var jag verkligen sugen på Okonomiyaki till lunch, så jag tänkte att jag kunde lägga upp receptet här på bloggen också när jag ändå höll på ^^
Okonomiyaki brukar översättas som "japansk pannkaka", anledningen till att man kallar den det är nog eftersom att okonomiyakin delvis görs utav en smet som liknar pannkakssmet. (Det är vad jag tror iaf) Ordet "okonomiyaki" betyder uuungefär "ditt val (av ingredienser)" och "stekt" så det blir typ "som du vill ha det,stekt (pannkaka)" (typ haha xD)
Det finns två former utav okonomiyaki: "Hiroshima" eller "Osaka" okonomiyaki. Hiroshima-versionen görs utav att man "staplar" ingredienserna på varandra medans Osaka-versionen görs genom att man mixar ner alla ingredienserna i en speciell smet.
Det bästa jag vet med okonomiyakin är att den är otroligt god och mättande oavsätt (i princip) vad man använder för ingredienser till, lite som när man gör en omelett; man lägger i det man har hemma :P
Jag gör alltid Osaka versionen, eftersom jag tycker att det är lättast :)
Dock så brukar "riktig" Osaka-okonomiyaki smeten alltid innehålla riven "yamaimo/nagaimo": en slags jamrot(?) Den rivna roten blir extremt klibbig, liknar lite som slime i konsistensen, vilket gör smeten tjock när man häller i det.
(länk om roten, på engelska:http://en.wikipedia.org/wiki/Dioscorea_opposita)
Jag brukar inte använda det, mest för att det inte finns att köpa här i närheten. Sen så har jag även hört att det är många som kan få allergiska reaktioner utav den :P Så istället har jag modifierat mitt recept och ersatt det rivna jamroten med ägg :)
Recept för Okonomiyaki 2 pers:
Smeten:
* 1,5 dl mjöl
* ca 2 dl vatten (elr buljong för extra smak)
* 2~3st ägg
* 1tsk bakpulver
* + salt o peppar
Innehåll:
* 2~3 stora vitkålsblad, fint strimlade
* Övriga ingredienser som du gillar, ex extra ägg, skinka,potatischips,lök m.m Du kan även lägga i saker som bacon eller kyckling/bläckfisk/räkor men se till att de är förkokta/stekta innan!!
Påläggs förslag:
* Okonomiyaki sås eller söt barbeque sås & mayonnaise
* +Bonitoflingor och "aonori-pulver" eller
* + finhackad salladslök
(välj själv! ;) )
Gör så här:
1. Blanda alla ingresienser för smeten i en stor skål, smeten ska vara ganska trögflytande så tillsätt mer/mindre mjöl eller vatten om du behöver, eller ett extra ägg.
2. Strimla kålen och lägg i smeten. Förbered alla andra ingredienser du vill ha i, hacka dem i lagom stora mumsbitar och stek/koka dem i förväg om det behövs. Lägg sedan i smeten och rör om så att allt täcks utav smeten.
3. Olja en stor stekpanna och sätt på medel värme. Häll smeten i pannan så att det bildas en stor rund ca 0,5-1cm tjock pannkaka. Stek i ca 5 min eller tills gyllende brun. Vänd på pannkakan.
(Det lättaste brukar vara att ta två stekspadar när man vänder den, men det är upp till dig.)
4. När du vänt på pannkakan lägg då över ett lock och låt sedan steka i ytterligare 5 min. Ta sedan bort locket och vänd på pannkakan igen. Pensla på ev sås och lägg på andra pålägg på din Okonomiyaki.
5. Servera medans varm! :D
*Okonomiyaki är definitivt värt att pröva, det är sååå~ gott!<3*
(Min okonomiyaki jag gjorde till lunch, toppad med BBQ sås, mayo och hackad salladslök*mmmm*)
//Emelie