The Basics:Dashi - 出汁

Först o främst - jag har verkligen blivit jättedålig på att uppdatera bloggen.. Men så jag tänkte att nu när jag ändå ligger här hemma och e sjuk, kan jag gå igenom lite viktiga basics :)

Som rubriken säger - dashi. Dashi är japansk buljong. Den är lätt och göra, den är extremt viktig i det japanska köket och är grunden i flera rätter så som soppa, stuvningar, såser, nudelrätter m.m. Den vanligaste dashin är gjord på konbu (en slags tång som är mörkt grön, som jag tycker luktar lite lakrits haha) och Bonito flingor (flingor av rökt Bonito fisk) Men det finns även andra sorters dashi såsom "vegetarisk" dashi som bara e gjord på konbu, eller "fisk dashi" som e gjord på torkade sardiner och kombu. Självklart finns det fler sorter av dashi än bara de få som jag nämnde här, precis såsom vi har kött,fisk,grönsaksbuljong m.m.
Det vanligaste sättet man brukar göra dashi på är genom att man kokar ingredienserna i en kastrull i viss ordning, koka upp och sedan sila allt ihopa. Färgen ska helst vara lite bärnstens färgad om man har gjort den "rätt" men samtidigt så bestämmer man själv hur smaken ska vara och då kan färgen ändras lite granna.
Dashi finns även i pulver form som man löser upp i varmt vatten.

Om man ska beskriva smaken på dashi kan jag säga att den (enligt min åsikt) smakar knappt någonting. Jag kommer ihåg första gången jag gjorde dashi hemma. Jag var extremt förväntansfull  och längtade på att få se hur det smakade. Haha blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Först o främst tyckte jag att det luktade konstigt (sen så failade jag lite granna för det var första gången men ändå)  sen så när jag väl smakade på den, efter det att mina föräldrar kommit ner och ropade "va fasen håller du på med det luktar ju i hela huset, xD" så smakade det i början bara vatten men sen kom den där lite underliga rökiga smaken, som jag sedan så småningom började gilla. Dashi i sig smakar inte särskilt mycket, men tillsammans med soja, lite kryddor och grönsaker/kött som får sjuda i soppan blir det jättegott!!
Konbu paket (bilder fr Google)

Bonito flingor
Dashi buljong pulver
Dashi recept:
Ingredienser:
  • Vatten 1L
  • Konbutång ca 10cm lång
  • Bonito flingor ca 20g
Gör så här:
  1. Börja med att torka av konbu tången med en lätt fuktad trasa eller pappers bit.
  2. Lägg konbu tången i vattnet och låt dra i ca 20 min (man måste inte göra så men jag brukar det)
  3. Häll över vattnet + konbun i en kastrull, sätt kastrullen på spisen och slå på hög värme. Innan vattnet börjar koka, dvs när det börjar komma bubblor från bottnen ta då ur tången.
  4. Så fort du tatt ur tången - häll i bonito flingorna. Stäng av värmen och låt bonito flingorna dra i vattnet i ca 3-5min.
  5. Sila buljongen genom en sil med en bit hushållspapper till en skål. Klart!
Dagens tips: Om du ska göra dashi tänk på att inte göra i för stor mängd- dashi är bäst att använda under samma dag du gjort den.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0