Lunch e goott~
Sitter o äter min favvo lunch- nudlar! :D<3 Hittade de här nudlarna i en asiatisk butik inne i Gbg, man ser nog inte vad det står på paketet på bilden eftersom jag tog med min mobil men det här e "kimchi ramyun" dvs koreanska kimchi nudlar - jääättegoda! ^^ de var väldigt starka, men Goa ändå :) Perfekt lunch! Tänker alltid på Simon and Martina när jag äter såna här nudlar xD
Aja nu ska jag iväg in till kba på konsten tsm med mina kompisar ^^
//Emmi
The Basics:Dashi - 出汁
Först o främst - jag har verkligen blivit jättedålig på att uppdatera bloggen.. Men så jag tänkte att nu när jag ändå ligger här hemma och e sjuk, kan jag gå igenom lite viktiga basics :)
Som rubriken säger - dashi. Dashi är japansk buljong. Den är lätt och göra, den är extremt viktig i det japanska köket och är grunden i flera rätter så som soppa, stuvningar, såser, nudelrätter m.m. Den vanligaste dashin är gjord på konbu (en slags tång som är mörkt grön, som jag tycker luktar lite lakrits haha) och Bonito flingor (flingor av rökt Bonito fisk) Men det finns även andra sorters dashi såsom "vegetarisk" dashi som bara e gjord på konbu, eller "fisk dashi" som e gjord på torkade sardiner och kombu. Självklart finns det fler sorter av dashi än bara de få som jag nämnde här, precis såsom vi har kött,fisk,grönsaksbuljong m.m.
Det vanligaste sättet man brukar göra dashi på är genom att man kokar ingredienserna i en kastrull i viss ordning, koka upp och sedan sila allt ihopa. Färgen ska helst vara lite bärnstens färgad om man har gjort den "rätt" men samtidigt så bestämmer man själv hur smaken ska vara och då kan färgen ändras lite granna.
Dashi finns även i pulver form som man löser upp i varmt vatten.
Om man ska beskriva smaken på dashi kan jag säga att den (enligt min åsikt) smakar knappt någonting. Jag kommer ihåg första gången jag gjorde dashi hemma. Jag var extremt förväntansfull och längtade på att få se hur det smakade. Haha blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Först o främst tyckte jag att det luktade konstigt (sen så failade jag lite granna för det var första gången men ändå) sen så när jag väl smakade på den, efter det att mina föräldrar kommit ner och ropade "va fasen håller du på med det luktar ju i hela huset, xD" så smakade det i början bara vatten men sen kom den där lite underliga rökiga smaken, som jag sedan så småningom började gilla. Dashi i sig smakar inte särskilt mycket, men tillsammans med soja, lite kryddor och grönsaker/kött som får sjuda i soppan blir det jättegott!!

Konbu paket (bilder fr Google)

Bonito flingor

Dashi buljong pulver
Dashi recept:
Ingredienser:
Ingredienser:
- Vatten 1L
- Konbutång ca 10cm lång
- Bonito flingor ca 20g
- Börja med att torka av konbu tången med en lätt fuktad trasa eller pappers bit.
- Lägg konbu tången i vattnet och låt dra i ca 20 min (man måste inte göra så men jag brukar det)
- Häll över vattnet + konbun i en kastrull, sätt kastrullen på spisen och slå på hög värme. Innan vattnet börjar koka, dvs när det börjar komma bubblor från bottnen ta då ur tången.
- Så fort du tatt ur tången - häll i bonito flingorna. Stäng av värmen och låt bonito flingorna dra i vattnet i ca 3-5min.
- Sila buljongen genom en sil med en bit hushållspapper till en skål. Klart!
Dagens tips: Om du ska göra dashi tänk på att inte göra i för stor mängd- dashi är bäst att använda under samma dag du gjort den.
November kväll~
Inte långt kvar till jul änna... :P
Igår efter att jag hade vart iväg på ridning bestämde jag mig för att laga ngt värmande gott :3 Nu på sen hösten kan man se i butikerna att "höstskörden" har lastats in. Massor av nötter,svampar olika rotfrukter och såklart PUMPOR :D<3 Jag ääälskar halloween (lite sent att skriva om det nu, var ju ett tag sen halloween var, men iaf)
Personligen tycker jag att det är fortfarande jättekul att dekorera lite extra hemma och karva ur pumpor som man sedan ställer ut vid dörrarna för att lysa upp i mörkret. Dock så tycker jag att det är lite tråkigt att vi oftast bara använder de pumpor man hittar i butikerna endast som dekorationer :P Men i och för sig så tycker jag inte att de stora pumporna man brukar köpa för att göra lyktor utav är särskilt goda till att använda till något annat än det... Däremot så är "butternut squash/pumpa" jättegod att använda som "matpumpa" ^^
I japan använder man pumpa mycket oftare än här i sverige och de odlar året runt. Det finns jäääätte många olika roliga recept med pumpa: "pumpa kaka" "stuvad pumpa" och ja till och med "pumpa pudding" :P Inte så svårt att märka att de tycker mycket om pumpa haha ^^ ( o det här e bara ett par få exempel på alla recept xD)
Fast så vitt jag vet så brukar man mest använda en pumpa kallad "kabocha" som har mörkt grönt skal med mörkt gult fruktkött innuti. ( sök på google vettja ;) )
Iaf så för att göra ngt lite annorlunda gjorde jag pumpasoppa! :D Jag använde en stor butternut pumpa i det här receptet, och det blev jätte gott! Även om man kan tycka att det låter lite skumt så har soppan ändå en härlig orange färg, smakar lite sött från pumpan men är ändå krämig och matig. Definitivt värt att pröva om man vill smaka på något lite annorlunda! :D
Recept för Pumpa soppa 4pers:
- 500g pumpakött (men man kan använda mer, det gjorde jag..)
- 1 stor gul lök
- 1 sötpotatis (om man inte tycker om sötpotatis kan man använda 2 potatisar ist, men då får man inte en lika orange soppa.)
- 1 stor morot
- 2 vitlöks klyftor
- 1 L grönsaksbuljong (elr kyckling, det e gott det me :3)
- 1/2 ~ 1 dl matlagningsgrädde
- lite sweet-chilli sås
- + olivolja och salt&peppar
Gör så här:
- Skär bort pumpa skalet och hacka köttet i bitar, skala de andra grönsakerna och gör samma sak. Försök att ha jämn storlek så att de tar lika lång koktid för alla grönsaker.
- Stek alla grönsaker i lite olivolja i en djup kastrull på låg värme i ett par min.
- Häll sedan i grönsaksbuljongen och koka upp med locket på. Låt koka i ca 20 min, eller tills alla grönsaker är helt mjuka.
- Ställ undan kastrullen från värmen och mixa soppan i kastrullen med en stavmixer tills soppan är helt slät. ( man kan använda en vanlig mixer såklart också :P)
- Häll i matlagningsgrädden, sweet-chilli sås (ta så mkt som du tycker blir gott^^) och krydda med salt och peppar. Rör om ordentligt och servera!



//Emmi
Första inlägget! ~
Hellu~ välkommen till min nya blogg! ^^ (*yaaay*)
På den här bloggen kommer jag att lägga upp lite allt möjligt, men först o främst recept och tips om japansk matlagning som jag älskar att hålla på med. C:
Okaj så lite kort då om varför jag startade den hära bloggen:
Själv har jag alltid varit lite av en "japan nörd", jag älskar J-Pop (vocaloid bland annat) jag pluggar japanska på fritiden och typ ja.. gör allt som har med Japan att göra haha ^^" Hoppas bland annat att jag ska kunna åka som utbytesstudent till japan om några år ~<3
Men i vilket fall så har alltid det jag älskat mest varit att laga japansk mat. ( och all annan matlagning över huvud taget också ) Jag älskar att laga allt ifrån tradiotinella japanska rätter till "västerlänsk" mat med en japansk twist ;)
Såå tillslut bestämde jag mig för att starta en blogg där jag kan lägga upp alla recept (inkl mina helt egna :3 ) och dela med mig utav dem till resten av världen haha :D Dock så vet jag inte hur ofta jag kommer att hinna updatera menmen jag ska försöka o se till att det iaf blir någon gång i veckan eller så~
//Emelie